Article by Frank Gorissen en Rosanne Schrijver.
Het waterniveau bij Arnhem stijgt, althans zo leek het. Van 26 februari tot 1 maart werd een deel van de hoogwatergeul van de IJssel nabij Westervoort overstroomd door de nieuwste creatie van Daan Roosegaarde, in samenwerking met het waterschap Rijn en IJssel. Roosegaarde is onder andere bekend van het van Gogh pad nabij Eindhoven, de Marbles in Almere, de Dune en vele andere innovatie projecten. De studio van Roosegaarde zoekt naar interactie tussen technologie, gebruikers en de openbare ruimte. In het project Waterlicht komen deze 3 elementen samen en leidt dit tot de bewustwording van de bezoeker/gebruiker in dit landschap.
Waterlicht, foto Rosanne Schrijver
Het doel van het Waterlicht project: tonen hoe ons land er uit zou zien zonder dijken. Met lichtstralen wordt getoond hoe hoog het water zou hebben gestaan als tijdens het hoogwater van 1995 de dijken waren doorgebroken. Wij, met onze bijna 1 meter 90, konden het licht niet aanraken, dus het was vast een wake-up call voor de mensen die de afgelopen jaren in relatieve veiligheid zo dicht bij het water gewoond hebben. Met ongeveer 20.000 bezoekers heeft het waterschap Rijn en IJssel ongetwijfeld de aandacht weten te vestigen op onze bijzondere relatie met de rivieren in Nederland.
Waterlicht, foto Rosanne Schrijver
Dit indrukwekkende droomlandschap dat werd gecreëerd met behulp van LED-technologie en rookmachines wekte de indruk dat men onder water liep. Het Nederlandse Noorderlicht, werd het ook door veel bezoekers genoemd.
Waterlicht, foto Rosanne Schrijver
Het werk van Roosegaarde gaat in de toekomst op tour langs andere Nederlandse waterschappen. Welke en wanneer dit zal zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Gaat u vooral kijken naar deze indrukwekkende lichtshow, wij weten zeker dat u er stil van wordt.
Waterlicht, foto Rosanne Schrijver
Maart 9, 2015
Comments